Oproep aan (oud-) Rotterdammers

Heeft u herinneringen aan Joodse oorlogsslachtoffers?

Toen Joodse leerlingen na de zomervakantie van 1941 niet mochten terugkeren naar hun eigen openbare scholen, richtte de gemeente Rotterdam Joodse scholen voor hen op. Een van die scholen was het Joods Lyceum. Op deze school zaten 150 Joodse tieners uit Rotterdam en omstreken. Velen van hen zouden de oorlog niet overleven. 

Stichting Sanderling doet onderzoek naar de leerlingen van het Joods Lyceum, en ook een beetje naar leerlingen van andere Joodse scholen in Rotterdam. Daarom is de stichting op zoek naar: 

  • Rotterdamse klassenfoto’s uit de jaren 1935-1942
  • Herinneringen aan Joodse oorlogsslachtoffers uit Rotterdam
  • Poëziealbums uit de jaren 1935-1942 (van inmiddels moeders of grootmoeders) 
  • Verhalen over Joodse klasgenootjes die ineens van school moesten.

Met het project Het Vergeten Lyceum wil Stichting Sanderling het verhaal van het Joods Lyceum uit de vergetelheid halen, de leerlingen van het Rotterdamse Joods Lyceum een naam en een gezicht geven en hun verhalen naar de leerlingen van nu brengen. De stichting wil dit doen via een interactief, online museum, gericht op middelbare scholieren uit Rotterdam en omstreken.

Het project wil leerlingen stimuleren om zich in te leven in anderen, meer waardering kweken voor diversiteit, leerlingen zelf laten onderzoeken wat de waarde is van rechtstaat en democratie en leerlingen laten ervaren wat de gevaren zijn van fake news en propaganda. Daarnaast wil de stichting de kennis over Jodenvervolging en Holocaust vergroten.

Heb jij informatie die het project verder kan helpen? Neem dan contact op met Anne van Stichting Sanderling. Elke snipper informatie kan belangrijk zijn. Stichting Sanderling gaat zorgvuldig om met de informatie, met respect voor de betrokkenen en nabestaanden.

Ja, ik weet misschien iets wat kan helpen

Weet u iets wat belangrijk kan zijn? Klik dan op de knop hieronder en geef het door aan Stichting Sanderling. U krijgt altijd antwoord.

(Elk snippertje informatie kan waardevol zijn. Twijfelt u? Gewoon mailen.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *